Nu är det äntligen möjligt att producera 360° VR film. En kort förklaring:

Det är alltså en film där du som åskådare kan ”titta” runt med din smartphone och se vad som händer i bilden framför, bakom uppåt och nedåt. Det är en helt ny upplevelse som blir ännu häftigare om du tar på dig ett headset. Då blir men helt uppslukad och det känns nästan som om man befinner sig i en annan värld.

Att titta på 360° film har dessutom blivit ganska billigt. För en hundralapp kan du köpa en Google Cardboard och använda med din smarta telefon. Eller om du äger en Samsung så kan du för en dryg tusenlapp köpa ett mer professionellt headset. Men även som sagt, även utan headset får du en 360° upplevelse i din telefon.

Vi har precis producerat vår första kommersiella 360°film och tänkte dela med oss några små lärdomar:

  1. Leta upp bra expertforum. Än så länge är det väldigt få som producerar eller kan producera 360° VR film och det är fortfarande på ett experimentstadium. Även om man i första hand lär sig av att prova sig fram själv är det bra att få tips och råd från folk som är i samma sits eller har mer erfarenhet. Leta upp bra forum och facebookgrupper så får du hjälp. En bra början är Oculus forum: https://forums.oculus.com/
  1. Välj rätt utrustning. Inte helt lätt, speciellt när tekniken förändras så snabbt. Vi kommer nog själva att byta vår utrustning inom ett år (om inte snabbare). Just nu har vi en iZugar 360. Den är 3D-printad i Hong Kong och i den sitter 6st GoPros Hero4 Black. Vi bytte även ut linserna till iZugars egna fisheyelinser. Det finns några fler bra alternativ på marknaden som du kan läsa om i vår tidigare artikel. Hur som helst är det bra att göra sin läxa och verkligen kolla upp vilken kamera som är bäst för dina behov. Läs vår tidigare artikel om vilken kamera man ska välja.
  1. Att filma är en helt annorlunda procedur. Det gäller att komma ihåg att kameran filmar allt. Ljus och annan utrustning kommer att synas och tänk på att du som kameraoperatör också syns, så det gäller att planera sin bild. När vi filmade hos en mjölkbonde så ställde vi upp kameran och lämnade den för att inte synas i bild. När vi kom tillbaka hade en ko slickat på kameran och vält den. Inte riktigt det resultat vi tänkte oss, men kul blev det.
    Sedan måste man tänka på att inte filma för nära saker och ting. Står du för nära kommer du att få problem med att sy ihop bilderna efteråt. Försök håll minst två meter från kameran om du kan. Läs också vår post om hur man ska tänka när man filmar.
  1. Redigeringen tar tid. Teknologin är ny och det är mycket data som ska processas. Tänk på att det är mellan 6 och 14 4K kameror som filmar samtidigt. Bara för att göra en jämförelse: En HD bild består av ca 2 miljoner pixlar. Sex 4K kameror har tillsammans nästan 50 miljoner pixlar! Utmaningen ligger alltså i att sy ihop allt material till en fil. Du kommer att spendera lång tid på att få rätt synkronisering mellan kamerorna och rendera filerna och har du slarvat vid inspelningen så riskerar du dessutom att redigera om filerna i ett annat redigering program för att hitta rätt synk.Hur som helst är det en tidskrävande process. Det känns nästan som om att vara tillbaka på den tiden där det tog 10 minuter för att rendera en ”transition”
  1. Tänk inte film, tänk teater – Det kanske viktigaste är att man måste lära sig att tänka annorlunda. Du kan inte stå bakom kameran och bara säga action eller låta kameran bestämma vad som är intressant. Det går inte att tänka i hel och halvbilder, man måste istället se till att det är vad som händer i filmen som styr tittaren. Så tänk på det du filmar som en scen och det är ditt jobb att se till att det händer spännande.Det roliga är ju att det inte finns några etablerade regler för att filma 360°, så att vi kommer att se många nya och spännande produktioner i framtiden. Lycka till