Hur marknadsför man en produkt som de flesta inte ens vill tänka på – och i vilka kanaler? Det är en av de utmaningar som Annica Bergman, marketing & brand director för Trygg-Hansa, tampas med, i detta avsnitt av Contentpodden.

Att Trygg-Hansa är ett etablerat varumärke med positiva associationer är Annica Bergman den första att hålla med om.

– Jag ska försöka säga detta utan att låta helt ”trygghansafierad”, men på något sätt finns vi i folksjälen. Det är så mycket uppbyggt i namnet, symbolen, livbojen – det är något närmast ikoniskt över den.

Trygg-Hansa har 80 000 livbojar utställda över hela Sverige, och under de senaste 60 åren har försäkringsbolaget spridit ut totalt över 200 000 bojar över bad- och båtplatser. Bojarna har blivit en del av sommar-Sverige, och den associationen spinner Trygg-Hansa vidare på år efter år.

– Vatten är ett viktigt tema för oss. Både glädjen och vattensäkerheten ryms inom det här temat, och det var där vi startade för att fundera hur vi i år kunde ta ut det i en varumärkeskampanj eller mot en specifik kundgrupp.

Resultatet blev två kampanjer; Vi som aldrig mött havet, där människor som faktiskt aldrig sett havet i verkligheten får göra just det, och Don’t drink and dive där ett konstsimmarlag försöker träna efter att ha druckit alkohol.

Just reklamfilmer finns i Trygg-Hansas DNA tack vare alla de reklamfilmer som Roy Andersson regisserade på 1980-talet, men Annica Bergman påpekar också att kommunicera då och nu är två helt olika saker. Content däremot har länge varit en naturlig del, bland annat när det gäller barnförsäkringar.

– Vi har vår stora sajt, men så har vi också andra plattformer. Som TryggaBarn där vi pratar om små och stora barn och graviditeter och där vi har väldigt mycket besök. Det är ett område som engagerar, och vi lyckas balansera det så att man får ut något av att gå dit – det är inte bara ett stort företag som pratar om sina produkter.