Om du går i tankarna att börja filma en 360 video, grattis! Vi är ganska säkra på att det kommer att vara en del av framtiden när det gäller rörlig media.

Men låt oss förs börja med att reda ut begreppen. Vad är en 360 video och vad är skillnaden mellan virtuell verklighet och att filma i 360 3D video?

360 video menas att du filmar någonstans och sedan kan spela upp filmen i alla riktningar. Om du använder din smarta telefon eller din surfplatta, så kan du t.ex. röra enheten uppåt eller nedåt och se taket respektive golvet. Om du snurrar runt så kommer du tillbaka till din startpunkt.

Virtual reality (VR) är i stort sett en 360° film som du kan se i ett VR-headset. Det ger dig en omslutande upplevelse, du känner att du är där.

360 3D video, också känt som 360° stereoskopisk film. Det är i stort sätt bara användbart i ett headset. Det innebär, som i vanlig 3D-film, att objekten får djup och att det känns nästan som om du kan röra dem. Det adderar alltså ytterligare till verklighetsupplevelsen.

Vilken kamera?

Vi har valt att använda oss av en iZugar 360 video kamera. Som vi såg det fanns det bara två andra alternativ. Freedom 360 video kamera riggen var kanske något smidigare att jobba med men den saknade att filma i 3D, vilket vi inte vill skippa. Men behöver inte 3D så är Freedom 360 ett något bättre alternativ. Kolla in kameran här.

Även GoPro kom ut med 360 video kamera rigg precis efter vi köpt vår, och den var vi lite sugna på. Men den innehåller 12 alt 14, kameror och blir därför både dyr och omständlig. Ju fler kameror ju mer jobb med att sy ihop bilderna. Så vi valde att satsa på en rigg med 6 kameror istället.

Så vi beställde en iZugar rigg med tillhörande sex stycken fish-eye-linser. Vi plockade bort linserna i våra separat köpa Goprokameror (GoPro Hero4 Black) och bytte ut dem mot IZugar-linserna. Det var hyfsat enkelt men tänk på att din garanti slutar gälla om du gör ett sånt ingrepp. Kamerorna monteras sedan i par för att kunna filma i 3D. Kolla i kameran här.

Sedan vi filmade i oktober har det redan kommit ut flera billiga modeller på marknaden som påstår att de kan både filma och ”sticha” samtidigt. Det kan vara värt att kolla upp. Den här artikeln ger dig bra koll på vad som finns där ute

Om du har några egna tips eller erfarenheter – maila oss! Ju fler vi är som håller på och producerar desto bättre.